Bódvaszilasi Dutra Barátok Társasága

  

Bemutatkozás

Három szilasi fiatal: Kovács Gergő, Kovács Ákos és Horkay Balázs megkereste 2013 tavaszán Stieber József mezőgazdasági gépgyűjtőt, restaurátort, a Hofherr-DUTRA Emléktársaság ügyvezető titkárát, hogy itt helyben is lennének traktorok és gépészek, akik megmutatnák, hogy kevés pénzből, de a gépek szeretetével és rendszeres karbantartással is lehet művelni földjeiket, gyarapítani gazdaságukat. Stieber József kötődése a faluhoz csaknem 30 éves, számos rendezvényen megjelent DUTRA UE-28-as felújított traktorával és szilasi majorján számos mezőgazdasági eszközt, gépet tárol felújítva vagy restaurálásra váró állapotban. 

A környékbeli gépek napi használatban és nagy megbecsülésben vannak, tulajdonosaikkal együtt. Mindeközben elindult egy gyűjtő-restauráló munka is, mely szabadidős tevékenységként egyre több településen és gazdaságban jelenik meg. Ezen gyűjtő csoportok egy része márka-független, másik részük tradicionális magyar gép-gyártók termékeit újítja fel, és mutatja be különböző találkozókon. A fiatalok Kovács István (Fikusz) és Stieber József bevonásával 2013 június 20.-án megalakították a Bódvaszilasi Dutra barátok társaságát, mely szervezet megkereste Bódvaszilas Község Önkormányzatát a rendezvény szervezés ötletével.

 Fülöp József Polgármester együttműködésével és önzetlen segítségével jutottunk el a 2013 július 20.-án megrendezett, nagy sikerű, Első Bódvaszilasi Gépésztalálkozóig. A Bódvaszilasi DUTRA barátok társasága civil szervezet, mely támogatás nélkül, önerőből, saját szórakozására végzi tevékenységét. Célja a környékbeli géptulajdonosok és szimpatizánsok összefogása a gépek szeretetének bemutatására és ápolására, a mezőgazdasági gépesítési kultúra népszerűsítése. A rejtőzködő kincsek (Hofherr és DUTRA gyártmányok) felkutatása és bemutatása és a hasonló érdeklődési körű szervezetekkel történő jó kapcsolat ápolása. Mindezt rendezvények szervezésével, tanulmányutak és látogatások lebonyolításával igyekszik erősíteni, előtérbe helyezve az ember és gép kapcsolatát, mely annyira jellemző térségünkre.

 


Copyright © 2014